Végre én is elkezdem régen várt blogomat megtölteni sok hasznos és remélhetőleg érdekes információval. Mivel még senki sem írt egy listát arról, hogy egy külföldre költözés miből áll és mire kell odafigyelni, ezért ezt itt és most én megteszem. :-) Biztosan lesznek benne triviális dolgok is, de ezekről sem szabad megfeledkezni…

 
Először is mindennél fontosabb, hogy a sikeres egyetemi jelentkezés és felvétel után kapj egy úgynevezett „Certificate of Acceptance/Visa Letter” nevű dokumentumot az egyetemtől, ami igazolja, hogy felvételt nyertél. Ezt természetesen ki is kell vinned magaddal, mert e nélkül nem tudsz majd beiratkozni, ami ugye nem jó. :-)
 
Másodszor, ha itthonra is jelentkeztél (ami ajánlott), akkor intézd el az évhalasztást, mert soha nem tudhatod, hogy mikor kell hazajönnöd. Ma Magyarországon a törvény maximum 2 félévet, tehát egy teljes évet enged halasztani.
 
Talán az egyik legfontosabb, hogy időben jelentkezz a kollégiumra. Ennek pontos ára az egyetemek honlapján található. Például Aberdeenben én 2800 fontot fizetek a koleszért (Hillhead Halls of Residence – Hector Boece Court…bővebb infók majd jövő héten), de van olyan szoba is, ami 3600 fontba kerül 38 hétre (általában ennyi időre adják ki, ami azt jelenti, hogy karácsonykor mindenképpen haza kell jönni).
 
Elvileg az egészségügyi ellátás kint minden EU-s állampolgárnak ingyenes, amennyiben van érvényes EU TAJ kártyája. Na ez már bonyolultabb, mert a magyar jogszabályok értelmében csak akkor lehet érvényes EU kártyád, amennyiben 1.) van hallgatói jogviszonyod (ami az érettségit követő okt. 1-ig érvényes!!!) vagy 2.) van bejelentett és állandó munkaviszonyod. Tehát, ha külföldre mész tanulni, akkor elvileg sehol sem vagy jogosult INGYENES egészségügyi ellátásra, viszont az APEH-nak befizetett havi 4500 Ft-ért érvényes marad a TAJ számod és így az EU kártyád is.
 
Időben nézd utána a repülőjegyeknek, mert minél később veszed annál drágábbak. Én például szept. 19-én indulok, de mivel nincs közvetlen Budapest-Aberdeen járat, ezért nekem át kell szállnom Heathrown (London). A karácsonyi repülőjegyek viszont még drágábbak, szóval azokat is érdemes már szeptember elején lefoglalni!
 
Minden egyetemnek van általában olyan weboldala vagy küldenek egy levelet, amiben találsz majd egy „check list”-et. Ezt érdemes alaposan áttanulmányozni, mert ott leírják az extrém kéréseiket is (pl. az útlevél minden oldalának a fénymásolatát is be kell adni).
 
Ne felejtsd otthon az IB diplomádat vagy az érettségi bizonyítványodat és a nyelvvizsgádat és azok fénymásolatát, mert ezek nélkül sem lehet beiratkozni!!!!
 
Időben juttasd vissza a különböző papírokat (pl. foglalási szerződést ALÁÍRVA és fizetési igazolást :P)!
 
Ha „self-catered” koleszt választasz, akkor vegyél pár főzőleckét anyukádtól! :-) Ez mondjuk azoknak is hasznos, akik „catered” koleszba mennek, mert általában hétvégén ott sem fogsz kaját kapni…
 
És, ha mindezen már túlvagy, akkor már „csak” csomagolnod kell… Első és egyben legfontosabb szabály: legyen kéznél kellő mennyiségű alkohol, mert egyes anyukák úgy kiborulnak, hogy kizárólag az alkohol bizonyul alkalmas hajtóanyagnak. :-D Ilyen esetben neked csak néha után kell töltened anyuka poharát, különben esélyed sem lesz arra, hogy időben kész legyél és úgy érezd, hogy minden szükséges dolog (értsd: a fél ruhásszekrény, cipők, smink, stb….) bennvan a bőröndben és az utánad küldendő dobozokban.
 
Jah, és persze el ne felejts bemenni Tamás Tünde tanárnőhöz az angol könyvtárba, hogy segíts neki rendberakni a könyveket! Ennyit igazán megérdemel (meg egy nagy "Köszönöm!"-öt is), amiért segített az egyetemi jelentkezésben! :-D
 
Most így első nekifutásra ennyi jutott eszembe…Tudom, ezek nem túl izgalmas gondolatok, de szerintem nagyon hasznosak. :-))
 
 

Címkék: utazás figyelj tennivalók mire oda

A bejegyzés trackback címe:

https://lillainaberdeen.blog.hu/api/trackback/id/tr501381517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnnairaM 2009.09.17. 16:15:57

Kedves Olvasók!
A csomagoláshoz még valamit ne feljtsetek el beszerezni: diszkont mennyiségű papírzsebkendőt! Mert egyes anyukák 1. utálnak csomagolni, 2. rendkívül rosszul viselik, hogy a Kicsikéjüket kell a "Világ másik végére" teleportálni. És ha kellően elnézőek vagytok az egyes anyukákkal, és időben, megfelelő mennyiségben adagoljátok a zsebkendőt, sokkal gyorsabban halad pakk-hadművelet!:-)
süti beállítások módosítása